Mastodon MĚSÍČNÍ VIDEO NÁLOŽ: Červen - metalové novinky THM

červnové videoklipy

autor Sirien
570 shlédnuto

A s doháněním restů nezahálíme. Je čas si připomenout, co měsíc červen vynesl na světlo YouTube. Naštěstí už doba pomalu přeje návratu k práci na hraných videoklipech a s tím spojenou důležitou emoční a vizuální vizitkou interpretů, takže v našem výběru nepřevládají lyrics videa a animace, jako to bylo v uplynulých měsících. To nás samozřejmě těší.

Pojďme na to:

Překvapivé zprávy se ozývají z Francie. Nejen, že se DAGOBA upsala Napalm Records a tak se můžeme těšit na nové album, ze kterého koncem července vyjde první YT ukázka, zároveň se ex-bubeník Dagoby Franky Costanza nově postaral o pořádnou nálož právě pro expandující NARAKu a jejich death/thrashovou energickou prvotinu. Chystané říjnové album „In Tenebris“ vyjde pod Season of Mist a Blood Bast, s efektními zpestřením dvou hostujících zpěvaček, a to Veronicy Bordachinni z FLESHOG APOCALYPSE, se kterými brzy pojedou tour, a také sólistky Lindsay Schoolcraft (ex-CoF). Cover alba jim spíchl Seth Siro Anton, známá firma všech nejen melo-deathových pompézních projektů, sám držící otěže SEPTIC FLESH.

NARAKA - Cursed

NARAKA - Mother Of Shadows (featuring Lindsay Schoolcraft)

Výborný je také dosavadně prezentovaný výsledek práce na novém albu členů SWALLOW THE SUN, HANGING GARDEN, CHILDREN OF BODOM, TO/DIE/FOR a SLEEP OF MONSTERS. Ústřední postavou, skladatelem a hlavním vokálem je Jaani Peuhu, který vykročil v roce 2018 ze stínů bočních vokálů pro StS a našel si vlastní cestu a prostor pro komunikaci s publikem. „Killing Moons“ bude dalším říjnovým albem, které v nás vzbuzuje zájem a zvědavost.  S chytlavými melodiemi a svůdnými rytmy to ani nejde jinak.

MERCURY CIRCLE - Black Mirrors

Na únavnou dobu covid-19 reagoval po svém také Peter Tägtgren s PAIN. Upřímně, s humorem a přímočarostí vytvořili divnoklip k divnodobě pro úplně normální a obyčejné lidi s obyčejnými potřebami. Asi tak trochu každý má také párty v hlavě. Zvláště, když je pravda to, o čem Peter zpívá, a to že “ We’re all fucked up / We’re all shut down“, a tak se naše myšlení přizpůsobuje tak, jak v lockdownu a nedostatku kulturních akcí dovede.

PAIN - Party In My Head

I přes dosti detailní záběry mučení, krve, týrání a šikany se blíží Tillův poslední hit k hranici deseti miliónů zhlédnutí. Přehnané upozorňování na kazy a vady ve společnosti jsou i tentokrát středem dění. Těžko říct, když se v patnácti rozhodoval, co dál dělat, zda si vybral být emoce znásilňující hudební a uměleckou legendou. Jako obvykle je naše reakce: „eh…“, ale mluví se o tom, ne, že ne.

TILL LINDEMANN - Ich hasse Kinder

Se slabostí pro Björnovy boční projekty a osmdesátkový zvuk s vámi sdílím také novinku od THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA. Protože jestli tohle není letní hit, tak už nevím, co je.  Roztančený rokec s čistými vokály a pořádnou dávkou třpytek je zaručeným lékem na šedá rána a chmury v hlavě. A teď mě omluvte, jdu hledat svou starou džísku jako přípravu na jejich příští koncert.

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Burn For Me

Alternativní a inteligentní post-prog ze Saudské Arábie vytváří okolo poetických textů k písni Sonaa Al Dayaa skvěle padnoucí a složitě zdobený rám, dotváří umělecký dojem a strhuje také animovaným videem, které k písni vyrobil Maan Balila. Ana.n7n jsou relativně čerství a svěží, by byla škoda je přeskočit a nevěnovat jim větší pozornost. Pátý singl z jejich dílny napovídá, že pokud se někdy rozhodnou přejít k ucelenému albu, bude to příjemný poslech s filozofickým přesahem.

Ana.n7n (feat. 7MND) - Sonaa Al Dayaa

Finské kapely nejsou jen ty, které nás kolébají v melodické depresi s atmosférou ledu, sněhu a tisíce jezer.  Pak je tu například ABSTRAKT z Helsinek, symfonický deathened black-metal, kterým v únoru vyšlo s desíti nahrávkami album „Uncreation“ pod Inverse Records. Možná nemělo zrovna ideální dosah, proto pánové zveřejnili k čerstvě písni „Inferno“ animované lyrics video.

ABSTRAKT - Inferno

A další novinkou pod Inverse Records jsou stoner/blackened doomoví GHOROT. Debutová „Loss of Light“ vyšla koncem května a na prvotinu je vskutku zajímavá na poslech. Je to jedna z těch kapel, kde baskytara nezahálí a kde vokály na sebe nevztahujou veškerou pozornost.

GHOROT - Dead Gods

A do třetice za stáj Inverse Records přispíváme opět debutovým albem, tentokrát stylu moderního death-metalu s kouzelným altovým hlasem Jenny Kohtaly a mohutným a sytým chraplákem Valtteriho Halkoly. O nich si ještě něco málo rozhodně napíšeme, protože 30. července je datum, kdy se „Songs and Tales of Grievance“ vžene do světa a zaplaví recenzenty.

DIMMAN - Morbus

Zkombinovat djent s rappem si dovolili HACTIVIST. Silně politický, protispolečenský a úderný singl reprezentuje červnové stejnojmenné album a upřímně, to, co si pustíte v odkazu níže, se chová jako demoliční koule. Nevýhodou je jistá jednotvárnost a délka pouhých tří minut, přesto toto uchopení je více než vítané a v době, kdy jste naštvaní, skvěle usměrňuje pocity a pomůže vám je vyventilovat.

HACKTIVIST - HYPERDIALECT feat. Aaron Matts

S troškou brazilského metalcoru okořeníme list červnových video novinek. A konečně zde máme něco hraného, kde emoce vidíme a cítíme proudit. Demonstrativní ukázka toho, jak je důležité se za sebe nevzdat v boji s depresí a bloky, a jít si za svým dál. Platí to napříč obory, sny, pocity studu a strachu, kterým jsme nuceni čelit. Vcelku jednoduchému vokálu, by sice prospělo se lehce nakopnout a přejít k výkonu až za hranu možností, ale kytary v pozadí mají potenciál již nyní.

APRIL 21ST - Healing My Wounds

Jako odpočinkovou výjimku zařazuji píseň od doom/celtic harfistky lomeno zpěvačky JOY SHANNON s repertoárem podobným tomu od Chelsea Wolfe. Citlivá a pohádková Joy Shannon vydala smutnou baladu doplněnou o vizuální stopu plnou symbolů a zbylé prázdnoty. Ovlivněna Nickem Cavem a irskými kořeny se ponořila do strun a na zimní Slunovrat roku 2020 vydala album „The Cave“, z něhož pochází právě květnové video „Cloister“.

Joy Shannon And The Beauty Marks - Cloister

Season of Mist opět vytahuje z rukávu svá esa a tím budou letos také islandští death-metaloví, technicky zaměření OPHIDIAN I s pořádně energickým a místy až mechanicky oddrillovaným singlem  „Storm Aglow“.  V polovině července vydávají placku „Desolate“ a je čas si proto nahnat pozornost. Pokud vám vyhovují kompozice složité, barvité a originální, jste zde správně!

OPHIDIAN I - Storm Aglow

Poslední na našem červnovém listě je pagan black-metalová „Mountain Magick“ od amerických blackařů WOLVES IN THE THRONE ROOM, ve které nám kluci nejen dokážou, že dřevo pochopitelně docela efektně hoří, ale že hory stále oplývají starodávnou magií a to, že ji nikdo nevyužívá, neznamená, že neexistuje. Ti, kteří ví a umí, věční poutníci a kouzelníci, ještě nevyhynuli, jen se straní marnosti lidského pokolení.

WOLVES IN THE THRONE ROOM - Mountain Magick

Může vás zajímat také:

Okomentovat

* Odesláním komentáře souhlasíte se shromážděním a zálohováním Vašich dat spojených s pohybem na těchto stránkách. Více informací na stránce: GDPR a Ochrana osobních údajů, a dále v sekci Zásady cookies (EU).