Mastodon MĚSÍČNÍ VIDEO NÁLOŽ: Březen - metalové novinky THM

březnové videoklipy

autor Sirien
392 shlédnuto

Jako jedna z mnoha dotčených kapel, i post-rockoví Švýcaři HUBRIS loni napjatě očekávali, zda budou moci odehrát alespoň jeden koncert, kde by pokřtili nové album Metempsychosis. Původní březnové datum padlo. Štěstí se na ně usmálo v říjnu, kdy na krátký moment všichni, kdo se koncertu zúčastnili, mohli na chvíli zavřít oči, uvolnit se a být zase šťastní a bezstarostní. Alespoň v omezeném počtu. A pro ty, kteří nemohli nebo jim nebylo dovoleno přijít, vydali teď v březnu záznam celé show.

HUBRIS - Live at Fri-Son

Francouzi jsou velmi kreativní a citliví co se týče přístupu k black metalu. DECLINE OF THE I fungují na bázi trilogií alb opírající obsah o existenční psychologii. Nedávno uzavřeli první trilogii a právě vydaným albem Johannes otevřeli trilogii novou. Tentokrát se nechali inspirovat dánským filozofem Sørenem Kierkegaardem. Kreativně postavený post-black se screamy i deathovými growly doprovází syrová hra kytar, s detaily odehranými na klávesách, a vše vychází z dílny AK (jasně, black metal stále odmítá používat celá civilní jména), který se sám vokálně zapojuje, nicméně hlavní slovo za mikrofonem převzal SI, basskytaru a bicí nahráli AD a SK ve zmíněném pořadí.

DECLINE OF THE I - Diev Vide

Po nějakém tom vypuštěném singlu a EP se trojice INTERLOPER nakonec upsali Nuclear Blastu. Album Search Party vyjde až 11. června, něco málo z melodic/progresivního metalcoru hraje na YT již nyní.

INTERLOPER - Drift

Další vzývání Satana z jámy pekelné se ozývá z řad MENTAL CRUELTY. Blackened-deathová formace z Německa má smysl pro atmosférickou, silně diabolickou melodiku. Grindcorově hluboké hrdelní verše a špinavý zvuk kytar posílají v písni Ultima Hypocrita život hluboko pod povrch země, podobně, jak to dělají HUMANITY’S LAST BREATH na novém albu Välde, ale na rozdíl od nich si MENTAL CRUELTY mnohem více potrpí na epické zpracování a kytarová sóla.

MENTAL CRUELTY - Ultima Hypocrita

Po prvním týdnu kraluje americkým hitparádám a zdařile drtí i ty evropské. Tak trochu jsme očekávali, že ke Crow Killer Blues nějaký ten vizuální doprovod vznikne. A ačkoli Rob vypadá, že obral o plášť samotného Johna Snowa – a to velmi nedobrovolným způsobem, musíme uznat, že své charisma neztrácí a tohle je jeho velký návrat na scénu.

ROB ZOMBIE - Crow Killer Blues

Pozitivně působivá, byť melancholická je nově uvedená 24 Light-Years dánských prog-rockerů VOLA. Každý jejich videoklip je uměleckým představením do detailu promyšleným doprovodem, připraveným pro dokonalé spojení s audio stopou. Mihotavý, mírně gradující pohyb po strunách a klávesách tančí okolo slov samoty a touhy, blikají na cestu jako světlušky ve tmě. Můžeme jít tomu vstříc jak chceme, ale alba Witness se dočkáme až 21. května.

VOLA - 24-Light-Years

Maestro Tuomas Saukkonen je mistr řemesla a kromě nových WOLFHEARTů, které jsme vám avizovali v první části březnové nadílce alb, v jeden čas také prezentuje nový sólový projekt SHADE OF SORROW. Oba se nesou na vlně melodického death-metalu, oběma propůjčil svůj hlas statného vikinga a oba jsou velmi příjemnými na poslech. Zatímco WOLFHEART se věnuje boji a přežití v zákopech, SHADE OF SORROW bojuje spíše na tom emočním bitevním poli.

WOLFHEART - Hereditary

SHADE OF SORROW - No Return

LAIBACH re-editovali krátký film Dušana Kastelice k písni Brat Moj, a to možná proto, že obsah je stále aktuální a celosvětově platný. Industrialní darkwave laděná Brat Moj spolu s krátkým filmem nahání husí kůži a svírá hrdlo v úzkosti z pravdy, ve které žijeme. Stejně věčná, jako je touha po maximální moci člověka, je i jeho odpor a touha po svobodě.

LAIBACH - Brat Moj

A s podobnou tématikou brojí i BEING AS AN OCEAN. Nevzdat se, adaptovat se, růst dál – to se po posledním prožitém roce ozývá velmi často. Tato melodic-hardcorová verze psychické podpory Catch The Wind je neméně důležitá. Šesté studiové album od doby, co se z původních VANGUARD stali BEING AS AN OCEAN, připsané německému labelu Out Of Line Music, je ještě hodně v nedohlednu. Dokonce nevíme jistě, jestli nový singl s videem bude jeho součástí, ale důležité je, že se na něčem novém již pracuje.

BEING AS AN OCEAN - Catch The Wind

HARAKIRI FOR THE SKY byli vždy sebevražedným komandem prezentující tisíc a jedno utrpení duše. Svou sbírku bolesti v únoru rozšířili o nový výlis Mære a z této sbírky vybrali kus Us Against December Skies k níž si nechali vyrobit krátký, znepokojivý film. Ideální materiál, pokud jste fanoušci Lovecraftovy tvorby, příšerek, mystérií a nezodpovězených otázek.

HARAKIRI FOR THE SKY - Us Against December Skies

Běloruský black si moc na orchestry a synthy nepotrpí, za to na chladný až nelidský obsah ano. Bezútěšná a nehostinná krajina v kinematograficky úchvatném videu servírovaná s podporou Season of Mist reprezentuje jejich letošní počin All occupied by sole Death. Očekáváme jej koncem května.

KHANDRA - Irrigating Lethal Acres With Blood

Někdo by mohl říct, že hudba LIQUID TENSION EXPERIMENT obsahuje příliš mnoho not. Mozart by byl nadšený a šel si to zahrát s nimi. John Petrucci, Mike Portnoy, Tony Levin a Jordan Rudess přišli s projektem, který strhne a udrží pozornost od prvních pár odehraných dob až do konce. Progresivní metalová výzva Hypersonic v devíti minutách odehraje to, co by pro jiné znamenalo celý koncert.

LIQUID TENSION EXPERIMENT - Hypersonic

V říjnu KATAKLYSM vydali album Unconquered. To bylo nominováno na letošní kanadskou cenu JUNO za hudební přínos. Třetím oficiálním videem k tomuto (již čtrnáctému!) albu připravili k sedmé písní Defiant a rozhodně nelze říct, že tito death-metaloví veteráni patří do starého železa. Jejich zvuk má stále říz a texty dokáží vyvolat jak závratě, tak podnět k debatě na vážná témata.

KATAKLYSM - Defiant

A zakončíme to progresivní blackened death-corovou lahůdkou KARDASHEV z USA z jejich loňského alba The Baring of Shadows. Depresivní a atmosférický příběh dítěte, které rodina zanechá napospas v lese – Snow-Sleep, je plný výčitek, zrazené dětské důvěry a chladné náruče zimy.

KARDASHEV - Snow-Sleep

Může vás zajímat také:

Okomentovat

* Odesláním komentáře souhlasíte se shromážděním a zálohováním Vašich dat spojených s pohybem na těchto stránkách. Více informací na stránce: GDPR a Ochrana osobních údajů, a dále v sekci Zásady cookies (EU).