Mastodon RECENZE: VREDEHAMMER - Viperous - album 2020

VREDEHAMMER – Viperous

autor Sirien
228 shlédnuto

Vybavila jsem si přesně dobu, kdy jsem otevřela alba od DIMMU BORGIR, v době, kdy by mi ještě neprodali ani pivo ve večerce, a to jsem z Ostravy. Ten hluboký pocit naprostého pohlcení pořádně našlapaným zvukem. A je to tu zase, téměř po dvaceti letech: VREDEHAMMER – death/blackmetalová nálož svižných bicích, rozvášněných kytar, zakouřeného vokálu a čistého zvuku syntezátorů.

VREDEHAMMER - Aggressor

Při prvním poslechu vnímám rozfázované písně na intro, hlavní sloky, refrén, outro. Také pravidelné změny tempa a nálad, uhrančivé přechody, a hlavně energii, že by se v moshpitu daly nabíjet telefony pro půlku koncertního osazenstva. Moje končetiny už se dávno zapojily do lákavého poklepávání kopírující rytmus udávaný tu kytarami, tu kopákem bicích.

Norský blackmetal vždy stál na tempu a sypačce, ovšem zběsilost a zvrácenost, se kterou se VREDEHAMMER do přednesu pouští, je skutečně dechberoucí. Co píseň, to nový motiv a styl hraní. Nestane se tak, že by zvuk splynul a prvotní radost z alba „Viperous“ se vytratila.

VREDEHAMMER sice fungují už od roku 2009, ale vydali teprve třetí studiové album. Snad i proto, že jej nevydávají pod megalomanskými labely, jako je Nuclear Blast, ale zůstávají věrni Indie Recordings z Osla. To dodává jejich zvuku šmrnc rebelství a zároveň něco vypovídá o pečlivosti a propracovanosti alba – vzhledem k tomu, že si mohli nahrávky dobře připravit – a také to udělali. Devět kousků, devět pecek, z nichž každá sama o sobě by mohla dělal reklamu na album a mít samostatný videoklip.

VREDEHAMMER - Viperous

Pokud již delší čas hledáte střed mezi starou a novou vlnou black-metalu, „Viperous“ by mohl být tip pro Vás.
Když bych měla použít slova mého otce, tak toto album je „Masakr v perníkové chaloupce“.

10/10

Tracklist:

01. Winds of Dysphoria
02. Aggressor
03. Suffocate All Light
04. Viperous
05. Skinwalker
06. In Shadow
07. Wounds
08. Any Place But Home
09. From a Spark to a Withering Flam

42:37

O kapele:

Per Valla – vokály, baskytara, syntezátory
Kristoffer Hansen – kytary, baskytara
Kai Speidel – bicí

(Norsko)

Mix – Jacob Hansen

Mastering – Jacob Hansen

​Artwork – Carl Stjärnlöv

Datum vydání:

06. 03. 2020

Vydavatel:

Indie Recordings

Nahráno ve studiu:

Jacob Hansen Studios, Ribe, DK

Vydáno formou:

CD, LP, DIGITAL

Odkazy:

Žánrové zařazení:

Black/death metal

Může vás zajímat také:

Okomentovat

* Odesláním komentáře souhlasíte se shromážděním a zálohováním Vašich dat spojených s pohybem na těchto stránkách. Více informací na stránce: GDPR a Ochrana osobních údajů, a dále v sekci Zásady cookies (EU).